בעקרון, בית המשפט ירשיע נאשם בין אם הוא הודה במיוחס לו בכתב האישום, ובין אם נמצא אשם על ידי בית המשפט לאחר שמיעת עדויות.
חריג לכלל זה, במקרים מסוימים ובהתקיים קריטריונים שנקבעו בפסיקה, לא ירשיע בית המשפט את הנאשם בעבירה פלילית שיש בה משום אות הקלון.
יש לכך סיבות רבות, ברם, הרעיון העיקרי מאחורי רציונל זה של המחוקק, הנו להימנע מהכתמת שמו של אזרח שבדרך כלל התנהגותו היא נורמטיבית בהרשעה הפלילית, על כל ההשלכות החברתיות והתעסוקתיות הגלומות בכך.
תיקים פליליים שנכנסים לקטגוריה של תיקי אלימות במשפחה או כפי שהם מכונים על ידי גורמי אכיפת החוק- תיקי אלמ"ב, הם תיקים שלאו דווקא מאופיינים בנאשמים ששייכים לחתך סוציו-אקונומי כזה או אחר. תיקים מסוג זה נפתחים כנגד נאשמים מכל רובדי האוכלוסייה.
גם תיקי אלימות במשפחה יכולים להסתיים בלי הרשעת הנאשם, אם הוא עומד באותם כללים אשר קבעה הפסיקה שבהתקיימם או שבהתקיים מרביתם תיתכן אי הרשעתו של הנאשם בדין.
כאמור לעיל, הסיבות בזכותן איפשר המחוקק את אי הרשעתו של נאשם בדין הן מקרים בהם יש נסיבות מיוחדות וחריגות, אשר עלולות ליצור יחס בלתי סביר בין חשיבות הרשעת נאשם לבין רמת הפגיעה בו כתוצאה מן ההרשעה. במקרים חריגים אלו, עשויה להתקיים הצדקה לעשיית שימוש בסמכות השיפוטית של אי-הרשעה.
על מנת לבחון נסיבות אלו יש לבדוק כמה דברים:
להתחשב במשמעותה של העבירה שנעברה מבחינת הנורמות החברתיות
לבחון את זהותו של עובר העבירה ואת מעמדו הציבורי
לבדוק באיזו מידה זהותו משפיעה על עוצמת הפגיעה שנגרמה מהעבירה על המערכת הציבורית
מה תהיה השפעתה של אי ההרשעה על ההליך הפלילי בכללותו
מהו המסר החברתי שמתקבל ממנה במקרה דנן
כדאי לציין כי סמכות זו של בית המשפט ניתן לממשה גם אם בית המשפט כבר הרשיע את הנאשם אך טרם גזר את דינו, באמצעות ביטול ההרשעה והמרתה באי הרשעת הנאשם, בין אם יש סנקציה נוספת בצידה של אי ההרשעה ובין אם לאו. מיותר לציין כי לא ניתן לגזור עונש של מאסר כלשהו על הנאשם, לרבות עונש מאסר על תנאי, אם ההליך מסתיים באי הרשעה.
כשעו"ד מייצג נאשמים בתיקים פליליים, חשוב מאוד שידריך את הנאשם בהבנת המשמעות של אי הרשעה. לפעמים יידרש הנאשם להציג מסמכים המעידים על הטענות הנטענות מטעמו שיש בהם להצדיק את אי הרשעתו. כמו כן לעתים קרובות יידרש לעבור הליך שיקומי בהדרכתהנחיית גורמי רווחה ו/או גורם חיצוני אחר המתמחה בטיפול בתחום בו עבר הנאשם את העבירה. אי לכך ובהתאם לזאת, שיתוף הפעולה מצידו של הנאשם הוא קריטי, והכנה נכונה מצד הסנגור עשויה לסייע רבות.
הוגש נגדך כתב אישום, והרשעה בפלילים תהרוס לך את הקריירה, או תביא לאובדן מקום העבודה, אתה מוזמן להתייעץ עם משרדנו על סיכויי התיק ללא הרשעה.
ענת אשבל|גישור בישראל || מגשרת בתל אביב